0

Pigmentfläckar och solfläckar är vanligt hos både kvinnor och män. Det drabbar inte bara äldre, utan även yngre personer. Fläckarna kan bero på flera orsaker, som till exempel solen, hormoner och ärftlighet. Ibland uppstår fläckarna i samband graviditet eller medicinering.

Solfläckar

Solfläckar är ofarliga pigmentfläckar på huden. De är beige eller bruna i färgen och släta på ytan, som fräknar på huden. Storleken varierar från cirka en halv centimeter till flera centimeter.

Eftersom de ofta sitter i ansiktet och på ovansidan på händerna är det många som upplever att de är kosmetiskt störande och vill ta bort dem.

Solfläckar är ofarliga, men det är viktigt att kontrollera att de är just solfläckar så att man inte förväxlar dem med hudförändringar.

Behandling

Det bästa sättet att undgå pigmentfläckar och solfläckar är förebygga att de uppstår. Det är dock inte alltid så lätt och ibland uppstår de ändå. Då finns det behandlingar att få.

Först är det viktigt att veta att det är ofarliga pigmentfläckar du har och inte hudförändringar som kan vara farliga. Därför är det viktigt att alltid behandla fläckar på en läkarledd hudklinik där det finns kompetenta hudläkare på plats.

Behandling av pigmentfläckar med laser

Det går att behandla pigmentfläckar effektivt med laser. Lasern behandlar pigmentfläckar genom att skjuta ut ett ljus, som skapar värme och gör att pigmenten ljusnar och blir mindre synliga. Det finns olika lasermaskiner som kräver olika antal behandlingar, behandlingstid och är olika säkra. Vi på Ystad Hudläkarmottagning använder den senaste generationens laserteknologi från Cutera Excel V+. Den levererar högre energi vid på ett större område och med kortare pulsvaraktighet, vilket ger dig ett bättre resultat på kortare tid och färre behandlingar. Du kan läsa mer om behandlingen här >>